Actueel nieuws

Wil je een berichtje in deze Kleintje Muurkant-ActueelNieuws-rubriek plaatsen dan kun je dat via email aan ons toezenden. We pogen een paar keer per week deze rubriek te actualiseren.

vredesactivisten voor de rechter

12 juni 2000
Op woensdag 11 juli aanstaande staan op het Gerechtshof te DenBosch vijf vredesactivisten terecht vanwege hun protesten tegen NAVO-bombardementen op voormalig JoegoslaviŽ in 1999. Zij hebben wat gaten in hekken geknipt op vliegbasis Volkel waar vandaan Nederlandse F16-vliegtuigen naar Kosovo vertrokken en waar overigens zeer hoogstwaarschijnlijk tot op de dag van vandaag kernwapens liggen opgeslagen.
De juridische procedure tegen hen begint op 11 juli om 13.30 uur in het Gerechtsgebouw vlakbij het NS-station te DenBosch en is voor iedereen toegankelijk. Wellicht dat er nog een demonstratie of iets dergelijks wordt georganiseerd, maar dat is nu nog niet helemaal zeker.


Scientology

11 juni 2000
In een reeds op 30 mei jongstleden in het Brabants Dagblad gepubliceerd berichtje stond het volgende te lezen: "DEN BOSCH/AMSTERDAM - Een ex-lid van de Scientology Kerk eist via de rechter inzage in de dossiers die de beweging over haar heeft aangelegd. Ze wil bovendien dat Scientology de dossiers vervolgens in haar bijzijn vernietigt. Haar advocate, Mr. L. Vedder, heeft daartoe een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank in Den Bosch. Scientology heeft de vaak zeer persoonlijke gegevens tijdens het jarenlange lidmaatschap van de vrouw vastgelegd. De kerk zegt de meeste informatie te hebben vernietigd nadat zij haar banden met Scientology had verbroken. Alleen documenten die kunnen aantonen dat de vrouw cursussen bij Scientology heeft gevolgd, blijven bewaard, zei een woordvoerster."
Kijk voor meer informatie bij SIMPOS


De Verdwijntruc

9 juni 2000
Tot nu toe hadden wij altijd begrepen dat de Nederlandse journalist Sander Thoenes september vorig jaar in Oost-Timor is omgebracht door lieden die onder de verantwoordelijkheid vielen van generaal Kiki Syahnakri, de toenmalige Indonesische legerchef in dat gebied. Een Australisch medisch onderzoek had aangetoond dat Sander was doodgeschoten. Recentelijk verklaarde Kiki tegenover de rechter dat bij een Indonesische autopsie geen enkele kogelwond was aangetroffen. Gisteren liet zijn hoogste baas weten hem onvoorwaardelijk te geloven en te zullen steunen waar dat nodig was. Maar veel zal dat laatste niet inhouden. Want geen kogel, geen bewijs. En Kiki leefde nog lang en gelukkig.


Geslaagd

7 juni 2000
Op 26 mei jongstleden meldden wij in deze rubriek al dat de VS en IsraŽl in de eindfase waren bij de ontwikkeling van een nieuw laserwapen: de Technical High Energy Laser (THEL).
Daarmee zouden bijvoorbeeld Katusha-raketten tijdens hun vlucht neergehaald kunnen worden. Met name voor de IsraŽlische luchtverdediging in het noorden van het land een uitkomst omdat de Hezbollah in Zuid-Libanon vrij frequent gebruik maakt van dit soort Russische raketten. Volgens de Amerikaanse generaal John Costello is gisteren bij een test op de basis White Sands in New Mexico met succes de futuristische laser in stelling gebracht tegen zo'n Katusha. Naar verwachting zal de THEL al in de herfst van dit jaar in Noord-IsraŽl operationeel zijn. Wapenwedloop? Hoe bedoelt u?


de geest van Goebbels

6 juni 2000
Vandaag zal de Oostenrijkse regering voor het eerst na haar aantreden bij de EU met voorstellen komen om de impasse rond de sancties van de zijde van de andere lidstaten te doorbreken. In de wandelgangen rond Manneke Pis wordt er niet veel resultaat van verwacht. Ook al omdat afgelopen weekeinde opnieuw een rel aan de boorden van de Zwarte Donau is ontstaan over het gedachtengoed van regeringspartij FP÷. Tijdens een toespraak van Ernest Windholz, de versgekozen topman van die partij in Neder-Oostenrijk, gebruikte deze de term: "Unsere Ehre heisst Treue". Wat direct herinneringen opriep aan de slogan van de Waffen SS "Meine Ehre heisst Treue. Een van de uitvindingen van Hitler's propagandaminister Joseph Goebbels. Direct na het uitbreken van de formidabele rel rond zijn uitspraak ging Windholz over tot een tactiek die kort na de oorlog buitengewoon populair was. Zijn uitspraak was volgens hem spontaan geweest. Hij had van Goebbels' uitvinding nog nooit gehoord. Kortom: "Ich habe es nicht gewusst". Het woord is aan de dames en heren in Brussel.


Opnieuw gelazer in Haarlem

6 juni 2000
Zowel de Franse pers als het Franse Openbaar Ministerie hebben recentelijk hun verbijstering geuit over de op zijn minst slordige werkwijze van de politie in Haarlem/Kennmerland in de zaak rond de in juni 1998 bij Pisa vermoorde Zandvoortse pedopornokoning Gerrit Ulrich.
Het negen maanden durende Nederlandse onderzoek dat door een team van ruim veertig rechercheurs werd uitgevoerd leverde de schrale conclusie op dat Ulrich niet tot een internationale organisatie had behoord en geheel alleen werkte. Inmiddels is al uit vele persartikelen duidelijk geworden dat wel degelijk sprake was van een groot Europees netwerk dat gerangschikt kon worden onder het hoofdje zware criminaliteit. Voor dat laatste hebben de klokkenluiders van de Belgische werkgroep Morkhoven enige maanden geleden eens te meer harde bewijzen aangedragen bij de Franse Justitie. Foto's uit een officieel dossier van verdwenen Franse jongens kwamen overeen met een stel afdrukken van Ulrich's gruwelverzameling. Bovendien bleken die te zijn afgedrukt in een Frans homopedo-blad en het Nederlandse equivalent Martijn. Een link die bovenstaand team in negen maanden tijd niet naar boven had getrokken.
Inmiddels heeft het door de IRT-affaire toch al zo beschadigde bureau Koudenhorn in verband met deze nieuwe feiten al bezoek gehad van een rogatoire commissie van het Franse ministerie van Justitie. En niet voor een gezellig gesprekje met du vin, du pain et du paturain. Deze muis zal zeker in de nabije toekomst nog een ferme staart krijgen.


Toplitz

5 juni 2000
Vandaag begint hetzelfde team dat de Titanic indertijd localiseerde aan een nieuwe speurtocht. Dit keer in het honderd meter diepe Oostenrijkse Toplitzmeer. Een SS-eenheid dumpte daar in arren moede aan het eind van de Tweede Wereldoorlog 130 kisten met kostbare inhoud. In 1959 werd al een flink deel daarvan opgedoken. Het bevatte naast goud ook documenten over de in 1945 georganiseerde Nazi-vluchtorganisatie ODESSA. In 1963 haalde een duikersteam in opdracht van de toenmalige Oostenrijkse regering nog eens 38 kisten boven. Over de inhoud daarvan werd officieel nooit iets bekendgemaakt. Er moeten nog zo'n 55 kratten op de bodem liggen. Naar verwachting zullen daar ondermeer documenten in weggestouwd zijn over een geheime operatie waarbij zowel kapitale geldbedragen als kunstobjecten, goud en de administratie van het concentratiekamp Sachsenhausen hun weg vonden naar Zwitserse kluizen. Daarnaast hoopt men documentatie te vinden over operatie Bernhard waarbij in het concentratiekamp van OraniŽnburg voor gigantische bedragen Britse ponden en Amerikaanse dollars werden vervalst. Aanvankelijk bedoeld om chaos te veroorzaken in de geallieerde economieŽn, later ook om onder andere de Duitse spionageaktiviteiten en de opbouw van ODESSA te bekostigen. Voor de nieuwe speurtocht is door het Titanic-team maximaal tien weken uitgetrokken.


Wie vergaderen er mee met de Bilderberggroep?

4 juni 2000
Zoals we al eerder in deze rubriek gemeld hebben is gisteren de Bilderberg-vergadering afgelopen in een hotel ten zuiden van Brussel. Vanaf afgelopen donderdag 1 juni druppelden de gasten binnen. Uit hun persbericht: "The 48th Bilderberg meeting was held in Brussels, Belgium, 1-3 June 2000. Among other subjects the Conference discussed US Elections, Globalisation, New Economy, the Balkans, EU Enlargement, the European Far Right. Approximately 100 participants from North America and Europe attended the discussions. The meeting was private in order to encourage frank and open discussion."

Hier een lijstje met een aantal bekenden:
Etienne Davignon, Giovanni Agnelli, Dick Benschop, Carl Bildt, Kenneth Clarke, Victor Halberstadt, Henry Kissinger, Koningin Beatrix, David Rockefeller, George Soros, Jean-Claude Trichet, Jeroen van der Veer (Shell) en vele, vele anderen.
Of Verenigde Staten-President Bill Clinton langs is geweest is niet duidelijk, hij was wel in de buurt.


De dood van een paparazzo

4 juni 2000
James Andanson is dood. Vier weken geleden werd zijn lichaam aangetroffen in een uitgebrande auto in een afgelegen bos in het zuidwesten van Frankrijk. Het lichaam was echter dermate onherkenbaar dat pas de afgelopen week na een DNA-onderzoek kon worden vastgesteld dat het om de 54-jarige Franse pulpjournalist ging. Hij werd sedert begin vorige maand al vermist.
Andanson was een van de journalisten die prinses Diana en Dodi Fayet direct na aanvang van hun romance het leven zuur maakten en aanwezig waren bij het dodelijke ongeval van het paar in een Parijse tunnel eind augustus 1997. Hij werd langdurig door de Franse politie verhoord. Vooral omdat hij eigenaar was van een witte Fiat Uno die in sommige theorieŽn het ongeluk had veroorzaakt. Volgens de in 1995 ontslagen Britse MI 6 agent Richard Tomlinson zou in de Fiat Uno een laserapparaat zijn aangebracht dat de bestuurder van Fayet's wagen had verblind en was de kans groot dat het ongeluk geŽnsceneerd was door zijn voormalige werkgevers. Andanson had zijn Fiat kort na het ongeval verkocht maar die zou na een paar maanden zijn teruggevonden door de Franse recherche. Na tests zou zijn gebleken dat de verf van deze Fiat niet overeenkwam met de verfkrassen die waren aangetroffen aan de voorkant van de verongelukte Mercedes. Opvallend in deze context is het feit, dat agenten van de Britse spionagedienst MI 6, geassisteerd door agenten van de Italiaanse carabinieri, eveneens vorige maand een inval pleegden in het huis van Tomlinson in Rimini. De dienst wil ten koste van alles voorkomen dat de ex-agent zijn boek over zijn belevenissen in de jaren na zijn ontslag publiceert. Tomlinson, die beschuldigd wordt van het schenden van de Official Secrets Act, was van plan het boek in Rusland uit te laten brengen nadat pogingen daartoe in verschillende westerse landen op niets waren uitgelopen. Daarnaast heeft hij afgelopen week aangeboden terug te keren naar Engeland om zijn zaak in het openbaar te laten behandelen voor een normale rechtbank. De reactie uit Londen is bijna voorspelbaar.


Kort Geding Nederlandse Vrijmetselaren tegen 'De Stelling' in DenBosch

3 juni 2000
Vandaag kreeg Stichting Documentatie- en Informatiecentrum Stichting de Stelling per koerier een concept-dagvaarding in de brievenbus. Indien wij de internet-site met daarop een grote verzameling ritualen van de vrijmetselarij niet voor aanstaande maandag 14.00 uur 'deleten' dan staat er een Kort Geding geboekt op dinsdag 27 juni, 09.30 uur op de arrondissementsrechtbank te DenHaag. De Stelling zal in samenwerking met Onderzoeksgroep Squin de Florian het sjieke advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek - dat optreedt namens de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden - laten weten dat zij niet zal voldoen aan de vorderingen omdat de Vrijmetselaren-orde op geen enkele wijze duidelijk maakt dat zij de door haar geclaimde auteursrechten daadwerkelijk bezit. Hou de vrijmetselarij-site van Squin de Florian in de gaten, daarop wordt alle correspondentie van de komende dagen online gezet."Landmark" af te sluiten


Antroposofen verliezen kort geding

2 juni 2000
Afgelopen woensdag 31 mei deed de rechter uitspraak in kort geding dat de Antroposofische Vereniging had aangespannen tegen weekblad de Groene Amsterdammer waarvan wij eerder melding hebben gemaakt in kleintje Muurkrant nummer 345 in het artikel "de antroposofen en hun critici". Wij konden die uitspraak helaas niet meer meenemen in die uitgave. Het kort geding is op alle punten door de Antroposofen verloren! We hebben de motivering van de rechtbank (nog) niet gezien, maar de Groene hoeft haar artikel dus niet te rectificeren! We houden jullie op de hoogte via deze rubriek en in de volgende editie van 't Kleintje


JŲrg's witte pompenplan

30 mei 2000
De aap is uit de mouw. Haider's trip naar Tripoli - zie eerdere actueeltjes - met een Hypobank-directeur had een wel zeer zakelijk karakter. Gisteren liet de FP÷-ideoloog tijdens een persconferentie in Klagenfurt weten dat vannacht om klokslag 12 de benzineprijs bij een wittepompennetwerk in zijn eigen KarinthiŽ met twaalf procent omlaag zou gaan. Over populisme gesproken. Ook in Oostenrijk klagen de automobilisten al een tijd stein und bein over de nog steeds stijgende prijzen van het levensvocht voor hun vehikel. Kortgeleden waarschuwde de Oostenrijkse minister van Economische Zaken al dat hij prijscontrolerende maatregelen zou nemen als de grote oliemaatschappijen niet zouden dimmen. Haider heeft nu de knuppel in het tankstation gegooid en maakt in de ogen van Jan met de pet zijn imago van Robin Hood weer eens waar.
Gevaarlijk opportunisme. Zeker. Maar het staat toch wel in schrille tegenstelling tot het cadeautje van 100 miljoen dat minister Jorritsma gisteren aan de oliemaatschappijen gaf omdat die anders niet meer zouden investeren in de olie- en gaswinningen op ons stukje Nederlands plat in de Noordzee.


Liechtenschweinerei

30 mei 2000
Ook al omdat de 71-jarige Liechtensteinse miljardair Herbert Batliner een rol heeft gespeeld in het verleden van prins Bernhard (zie De CDU-affaire in De Morgenster) blijven wij in deze rubriek aandacht besteden aan de schandalen die zich rond deze financiŽle expert ontwikkelen.
In de editie van het Oostenrijkse blad Profil van afgelopen weekend werd de vraag opgeworpen wat de bedoeling kan zijn geweest van een gift van 500.000 Schilling die Batliner kort voor de desastreus verlopen verkiezingen in Oostenrijk aan president Klestil heeft laten bezorgen. Goed, Klestil liet het raadselachtige bedrag na een tijdje weer terugsturen. Maar toch. Het wordt niet uitgesloten geacht dat de Liechtensteinse ritselaar steun zocht bij zijn goede vriend Klestil. Er gingen namelijk niet alleen geluiden op dat hij een gedeelte van de illegale geldstroom naar de CDU onder zijn hoede had (gehad), maar bijvoorbeeld ook dat hij via allerlei door hem beheerde stichtingen 22 miljoen dollar aan drugsgeld had witgewassen. Die waren afkomstig van Jorge Hugo Reyes -Torres, de leider van een Ecuadoriaanse mafiafamilie. Batliner heeft inmiddels erkend dat de bewuste stichtingen een plekje in zijn administratie hebben gevonden. Maar van witwassen kon volgens hem geen sprake zijn. Hij wist echt niet dat het om drugsgeld ging. De Oostenrijkse president wenste echter zijn vingers niet te branden en liet de boel terugsluizen. Met in zijn achterhoofd de Shakespeare-variant: There's somethin' rotten in the state of Liechtenstein.


Genant

29 mei 2000
Vandaag haalde Onno Ruding, ex-minister van FinanciŽn en huidige topfunctionaris van de Amerikaanse Citibank, stevig het nieuws. Dankzij zijn uitspraken over de ABN/AMRO in het teeveeprogramma Buitenhof. Hij veegde de vloer aan met zijn vroegere werkgever, die mevrouw Brink naar nu pas blijkt zwaar onder druk heeft gezet om haar WOL op de afgesproken datum naar de beurs te brengen. Ondanks de weeffouten die na de beursgang voor de El Nina-orkaan zouden zorgen. Ruding vond het allemaal maar een genante vertoning die zeker in New York en Londen een slechte indruk had achtergelaten.
Nu heeft de ABN/AMRO geen vlekkeloze reputatie (zie daarover ettelijke artikelen in Kleintje Muurkrant Archief, maar of Onno nou de aangewezen man is om De Bank te kakkert te zetten is vers twee. Zo onderzoekt een Amerikaanse Senaatscommissie de rol die Ruding's Citibank heeft gespeeld in een constructie waarbij miljoenen met drugshandel verdiende dollars van de Mexicaan Raul Salinas naar nummerrekeningen in Zwitserland werden overgeheveld. In de jaren waarin diens broer Carlos Salinas president van Mexico was (1988/1994). Verder is in Frankrijk nog een onderzoekje aan de gang naar de smeergelden die de oliemaatschappij Elf heeft toegeschoven aan de Gabonese president Omar Bongo en deel uitmaakten van de naar schatting 50 miljoen dollar met een luchtje die voor hem netjes door de Citibank in Zwitserland werden bewaard. Net als de wat ruw verzamelde tegoeden van de voormalige Nigeriaanse dictator Abacha. Gevoegd bij de via illegale handel in ondermeer goud en drugs vergaarde kapitalen van Asif Ali Zardari, de in Pakistaan vastzittende echtgenoot van ex-premier Benazir Bhutto, en er onstaat een beeld van de Citibank dat met ťťn woord valt te omschrijven: genant.


Siemens

29 mei 2000
Volgens voorzitter Neumann van de Duitse parlementaire enquŤtecommissie inzake illegale partij-financiering zijn er serieuze aanwijzingen dat het Siemens-concern betrokken is geweest bij het stieken van de CDU. In de jaren tachtig zou de regering Kohl stilzwijgend een deal hebben toegestaan tussen de Westduitse industriŽle gigant en de DDR, waarbij de Ossies in ruil voor een zeer aanlokkelijke vergoeding assistentie kregen bij de bouw van een superchip. Embargo? Niks embargo. Uit dankbaarheid zou Siemens daarop ettelijke miljoenen naar de Zwitserse rekeningen van Kohl's partij hebben laten vloeien. Kohleone ontkent, maar dat verwondert niemand.>br>


Euro

29 mei 2000
Er is een voordeel aan de voortdurende waardevermindering van de Euro: we hebben straks geen omreken-apparaatje meer nodig...


UPI is overgenomen door de Moonsekte

28 mei 2000
Het beroemde persbureau UPI is overgenomen door New World Communications - onderdeel van het sektenrijk van de Koreaan Sun Myung Moon - oftewel de Moonsekte. Deze staat in Nederland ook wel bekend als "Verenigingskerk". De overname van UPI heeft al een week of twee geleden plaatsgevonden maar het blijkt dat veel mensen weinig tot niets weten over de Moonsekte. Voor meer informatie over de Moonsekte verwijzen wij graag naar simpos.


Doodseskaders tegen anti-apartheidsactivisten

28 mei 2000
Het was maar een klein berichtje in de Volkskrant van 25 mei jongstleden. De apartheidsregering in Zuid-Afrika wilde ANC-activisten in de jaren tachtig besmetten met miltvuur, cholera en aids. De bacterioloog Mike Odendaal heeft dit gezegd als getuige in de rechtszaak tegen Wouter Basson, een kaderlid van de geheime doodseskaders van het apartheidsbewind.
Odendaal werkte op het 'onderzoekslaboratorium Roodeplaat'. Achter de faÁade van dat laboratorium werd gewerkt aan de geheime biologische oorlogvoering tegen het ANC. Uit de voorraad dodelijke virussen en bacterieŽn werd geput voor acties tegen 'terroristen', zei Odendaal. Hij kreeg een flesje bloed van een soldaat die in een militair ziekenhuis aan aids was gestorven en de order van Basson om het bloed in te vriezen, zodat het later "tegen de politieke vijand" kon worden gebruikt.


Nederlandse ministers voor de rechter

28 mei 2000
Op vrijdag 9 juni staan een aantal Nederlandse notabelen voor de rechtbank vanwege de NAVO-bombardementen op JoegoslaviŽ in 1999. In dat jaar zijn 29 Joegoslavische burgers deze rechtszaak begonnen tegen minister-president Kok, buitenlandse zaken minister Aartsen en de minister van defensie De Grave. De zaak is voor iedereen toegankelijk te volgen op vrijdag 9 juni vanaf 11.00 uur in het paleis van Justitie (Prinsengracht 434) te Amsterdam.


Always Coca Cola?

27 mei 2000
Stel dat drie afbeeldingen van bijvoorbeeld Cor Baan in zijn blote kloris op het net worden aangetroffen. Let wel: zonder de slogan "Let's make things better". Zou hij dan weg moeten bij Philips vanwege de schade die hij daarmee aanricht aan het imago van het bedrijf?
Of zouden deze beelden worden beschouwd als onderdeel van Cor's privťleven? Het blijft hypothetisch. Maar in God's own country hebben fatsoensrakkers wel degelijk een mega-discussie over dit onderwerp op gang gebracht nu een topmanager van Coca Cola zich een dergelijke walk on the wildside heeft gepermitteerd op een pornosite. Kan je een kind nog wel een colaatje aanbieden nu een manager van het concern het niveau van potloodventer zelfs ontstijgt en bij een eventuele juiste keuze op het net zijn jeugdige cliŽnt vrolijk toelacht met volledig zichtbare klok en hamer? Uiteraard wordt opnieuw de Clinton-Lewinsky gambiet in herinnering geroepen en gewezen op het feit dat de president, zij het met enig dťdain, zijn recht op privacy werd gegund. Niettemin wordt dezer dagen in het hoofdkwartier van Coca Cola ernstig gedelibereerd over de vraag of de manager definitief zijn jas kan aantrekken of niet. Rare jongens, die Amerikanen.


Star Wars

26 mei 2000
De terugtrekking van de IsraŽlische bezettingsmacht uit Zuid-Libanon komt in een ander licht te staan als berichten uit White Sands in New Mexico op waarheid berusten. Daar zouden namelijk Amerikaanse en IsraŽlische slimpies bezig zijn met de laatste hand te leggen aan een laserwapen dat in staat is om korte afstandraketten als de Russische Katusha's in een zucht uit de lucht te halen. Deze raketten werden in het recente verleden door de in Zuid-Libanon opererende Hezbollah-strijders veelvuldig gebruikt om Noord-IsraŽl te bestoken. Ondanks een kleine tegenslag in de testfase verwachten de militaire experts dat het nieuwe wapen binnen een paar maanden operationeel zal zijn en onmiddellijk zal worden ingezet in Noord-IsraŽl. Daarna worden de proeven voortgezet om te komen tot een een krachtiger versie om ook het hoofd te kunnen bieden aan lange afstandraketten. Om langs die weg IsraŽl en de VS alsnog voorzien van de Star Wars-paraplu die president Reagan en Jimmy Janssen van Raay al in de jaren tachtig aan de man probeerden te brengen. Nog even en een of andere generaal staat te brullen "Use the force, Luke".


Kort geding Nederlandse vrijmetselaars

26 mei 2000
Volgens een ANP-bericht van eergisteren heeft de Orde van Vrijmetselaren aen kort geding aangespannen tegen de onderzoeksgroep Squin de Florian. De vrijmetselaars willen een einde maken aan de groeiende hoeveelheid geheime teksten die op de website van de onderzoeksgroep te vinden zijn. Ergens halverwege juni zal het kort geding dienen bij de Haagse rechtbank. De website genereert dankzij deze publicitaire aandacht heel veel bezoek. Er is blijkbaar een overweldigende belangstelling voor de vrijmetselaarsgeheimen.


Opnieuw JŲrg's woestijnreis

26 mei 2000
De laatste reis van Haider naar LybiŽ blijft de gemoederen in Oostenrijk beroeren. En het wordt steeds duidelijker dat de ontmoeting tussen de keizer van KarinthiŽ en de hoogste Lybische tentbewoner een zakelijk karakter had. Tot nu toe ontkende Haider dat hij in gezelschap was van een Oostenrijkse bankier. Naar nu is gebleken was daar wel degelijk sprake van. Het ging om Hypo-bankdirekteur Wolfgang Kulterer. In SPD-kringen weerklinken nu geluiden om een officieel onderzoek te starten naar de werkelijke achtergronden van Haider's bezoek aan Ghadaffi. Wordt zonder twijfel vervolgd. Zie ook eerdere berichten op 21 mei in deze rubriek.


KroatiŽ en de NAVO

26 mei 2000
Gisteren heeft de Kroatische politie het hoofdkwartier van de geheime dienst bezet. Volgens de officiŽle verklaring omdat er aanwijzingen waren dat de top van de dienst aan de vooravond van ingrijpende reorganisaties de nodige documenten achterover wilde drukken. In die top waarde nog steeds de geest van oud-president Tudjman rond. Er werd nog voortdurend gespioneerd in kringen van de huidige midden-linkse regeringspartijen, bij journalisten en bij buitenlandse diplomaten.
Het ingrijpen van de politie kan niet los gezien worden van de toetreding van KroatiŽ tot het "partnerschap van de vrede". Die vond eveneens gisteren plaats tijdens een bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken van de NAVO in Florence. Daarmee zette KroatiŽ de eerste stap naar een volwaardig lidmaatschap van de club in Brussel. Onder Tudjman was dat onmogelijk. Vooral de VS had sterke bedenkingen tegen diens regime. Waarschijnlijk mede ingegeven door Tudjman's uitspraak dat hij KroatiŽ niet wenste over te leveren aan de expansiedrift van financiers als George Soros. Elke autocraat heeft van tijd tot tijd wel eens heldere momenten.


Hooligans

26 mei 2000
Volgens Spaanse kranten werden de supportersrellen in Kopenhagen na de UEFA-cupfinale tussen Galatasaray en Arsenal door Britse teeveeploegen geŽnsceneerd en betaald. Een van de redenen voor die conclusie was de aanwezigheid van een stel Britse teeveeploegen op de plek des onheils waar zij ver voor de bloedige veldslag uit zelfs al vaste camera's hadden geÔnstalleerd. Een UEFA-woordvoerder heeft inmiddels bevestigd dat de voetbalorganisatie al van de geruchten op de hoogte was en een diepgaand onderzoek zou instellen. Een leuke tip voor de komende Euro 200-happening: Snel wegwezen als een Britse teeveeploeg ergens in de stad vaste camera's neerzet.


het leugentje van Luns

25 mei 2000
Begin 1979 liet Lou de Jong, de goeroe van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, aan zijn volgelingen weten dat de vroegere minister van Buitenlandse Zaken en toenmalig secretaris generaal van de NAVO Joseph Luns van 1933 tot 1936 lid was geweest van de NSB. Luns riposteerde in een brief aan de Nederlandse regering dat zijn broer Huib daarvoor gezorgd had zonder dat hij, Joseph, daar iets van wist. In De Telegraaf van vandaag laat Huib's weduwe nu even weten dat haar man een verklaring in die trant had geschreven en ondertekend om zijn broer uit de brand te helpen. De tekst was door Joseph zelf gedicteerd. Veel verbazing zal dat niet wekken. Het vermoeden dat Luns bij die gelegenheid loog dat hij zwart zag, leefde in die bewuste tijd ook al sterk. Aardiger zou zijn om aan de weet te komen wie in 1938 voor Luns' politieke betrkuwbaarheid instond toen hij voor een half jaar ging studeren aan het door Nazi's beheerste Deutsches Institut fŁr Auslšnder in Berlijn. Een dergelijke zuiverheidsverklaring was namelijk een van de voorwaarden om toegang te krijgen tot het toen al jaren voor Joden ontoegankelijk verklaarde instituut. Andere prangende vragen in dit verband zijn bijvoorbeeld wie Luns' medestudenten waren, wie als docent optraden en wat de inhoud van de leerstof precies was. Misschien een leuke taak voor een of andere medewerker van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.


Alarm in het spionagehok

24 mei 2000
Het gekrakeel in het wereldje van spionage- en veiligheidsdiensten is de afgelopen week de geluidsgrens van 100 decibel ruimschoots gepasseerd. Gisteren meldden wij in deze rubriek al iets over de onrust die aan de overkant van de Noordzee is ontstaan naar aanleiding van berichten over een regelrechte moordaanslag van een anti-terreureenheid van de RUC op twee Noordierse tieners in 1982 en de manipulaties van MI 6 in het kader van het Lockerbieproces.Maar er was meer.
Volgens de laatste editie van de Sunday Times is in Londen een uit twintig leden bestaande commisie in het geheim bezig om de stokoude Official Secrets Act aan te scherpen. Mochten deze "moderjiseringen" van de wet door de volksvertegenwoordiging worden aangenomen, dan zal het voor de Britse pers nog moeilijker worden om zonder toestemming "geheimen" in de publiciteit te brengen. Aanleiding waren de sensationele berichten over het optreden van MI 5 en MI 6 bij verschillende heikele zaken, die in de afgelopen jaren naar buiten kwamen dankzij twee uitgestapte agenten: Richard Tomlinson en David Shayler. De eerste meldde ondermeer dat de Britse geheime dienst jarenlang een vorstelijk betaalde mol had in de top van de Duitse Bundesbank. De tweede dat de Britse geheime dienst betrokken was bij een complot om Ghadaffi te vermoorden. De door de Sunday Times genoemde commissie moet dus aan dit soort ongein paal en perk gaan stellen. Dat zij haar taak serieus opneemt blijkt uit de affaire die de afgelopen weken is ontstaan over Dame Rimington.
Notabene het hoofd van MI 5 tussen 1992 en 1996. Zij koestert vergevorderde plannen om over die jaren een boek te schrijven. En dan met name over de moeilijkheden die haar baan opleverde voor haar gezin. Dat voornemen vormde voor de huidige top van de diensten en de nieuwe commissie voldoende aanleiding om aan te dringen op de arrestatie van mevrouw Rimington. Het verstand sloeg echter tijdig toe, waarna de aandacht zich richtte op de betrokken uitgeverij, die het consigne kreeg om af te zien van de publicatie van Rimington's boek.
Naast die berichten over het thuisfront meldde de Sunday Times min of meer in navolging van het afzichtelijk rechtse Amerikaanse blad Insight, dat de Mossad meer dan twintig jaar het Witte Huis heeft afgeluisterd. Speciale doelwitten waren de presidenten Ford, Carter en Clinton en Reagan's minister van Buitenlandse Zaken James Baker, die voor pro-Arabisch doorging. In de periode Clinton werd de communicatie-apparatuur drastisch vernieuwd door een daarin gespecialiseerd bedrijf. Langs die weg wist de IsraŽlische dienst chips in de computerapparatuur aan te brengen die ervoor zorgden dat Tel Aviv twee ŗ drie keer per week de inhoud van alle telefoongesprekken kreeg voorgeschoteld. Inclusief het geluid van natte sigaren. Best leuk dat gekakel in het spionagehok. Jammer dat de eieren zo vaak stiekem geraapt worden.


Niet lullen, maar schieten

23 mei 2000
In de aflevering van de BBC-serie "Shoot to kill" van morgen, woensdagavond 24 mei wordt aandacht besteed aan een schietpartij die in oktober 1982 in een Noord-Ierse hooischuur plaatsvond. Daarbij joeg een eenheid van de Britse anti-terreur eenheid RUC de 17-jarige Michael Tighe over de kling en bracht de 19-jarige Martin McCauley daar dichtbij. Zij werden beiden ervan verdacht lid te zijn van de IRA en wapens te dragen. Noch het een noch het ander bleek het geval. Bovendien was het RUC-team volgens McCauley zonder waarschuwing vooraf tot schietej overgegaan.
Tijdens het politieonderzoek kwam naar voren dat zich in de bewuste hooischuur afluisterapparatuur bevond en dat van de dramatische gebeurtenis een tape bestond. Volgens de leider van dat onderzoek zou uit de opname ondermeer zijn gebleken dat er inderdaad zomaar op los was geschoten. Zonder waarschuwing vooraf. Leidinggevende figuren van de Britse contraspionagedienst MI 5 zorgden er daarna voor dat de tape verdween en de leider van het politieonderzoek door een wat tolerantere collega werd vervangen. Een vervolging van alle betrokkenen is tot nu toe achterwege gebleven omdat in dat geval zowel politiefunctionarissen als geheime speurneuzen en plein publique verklaringen moeten afleggen voor een onafhankelijke rechter. En dat kan schade opleveren voor zowel MI 6 als de Britse politie. Een nuttig consigne voor toeristen die een trektocht door Groot-BrittanniŽ voor ogen hebben: Ga nooit in een hooischuur slapen.


geruchtenstroon rond Lockerbie

23 mei 2000
In de coulissen van het Lockerbie-proces, dat vandaag wordt voortgezet, blijft het rommelen. Ditmaal gaat het om een panel van de Universiteit van Glasgow dat ooit werd ingesteld om de internationale pers op onpartijdige en objectieve wijze in te lichten over de Schotse wettelijke procedures die tegen de twee Lybische verdachten worden gehanteerd. Volgens het Britse blad de Guardian is de vorig jaar tot het panel toegetreden professor en ex-diplomaat Andrew Fulton echter jarenlang het hoofd geweest van het filiaal van de Britse spionagedienst MI 6 in Washington. Op die gronden wordt nu openlijk betwijfeld of Fulton de nodige objectiviteit kan betrachten die door het panel wordt nagestreefd. Volgens de krant zal vandaag aan Fulton worden gevraagd om op te stappen. Het lijkt een wat marginale gebeurtenis, maar het is eens temeer een aanwijzing dat de Britse geheime diensten werkelijk alles op alles zetten om het Lybische tweetal veroordeeld te krijgen.


El Al-Boeing 747

23 mei 2000
In 1994 kreeg vliegtuigsloper Cock van Boekel opdracht voor het afvoeren van de brokstukken van de Boeing die eerder (4 oktober 1992) in de Bijlmerwoonwijk terecht was gekomen. De wrakresten lagen in Hangar 8 op Schiphol-oost. Die opdracht ging onverwacht niet door en een jaar later kreeg hij opnieuw de vraag om de brokstukken af te voeren. Ondertussen lag het (sterk vervuilde) spul op een geheime locatie, namelijk in een oud gebouw waar vroeger het interne transport van de luchthaven was gehuisvest. Van Boekel ontving een getekende verklaring dat er geen gevaarlijke stoffen tussen de brokstukken zaten en wilde een paar dagen later aan de gang gaan. Maar ook dat ging in eerste instantie niet door. Het karwei diende 's-nachts tussen ťťn en vijf te geschieden, in het donker dus. Heel Schiphol-Oost werd hermetisch afgesloten en die nacht werden alle vliegtuigresten afgevoerd naar een shredderinstallatie in BelgiŽ. Het (besmette?) schroot is via smelterijen weer in de gebruiksketen terecht gekomen. Iemand van Lloyds verzekeringen heeft de hele operatie op film vastgelegd. Het vliegtuig is in stukken geknipt zonder enige voorzorgsmaatregelen betreffende mogelijke gezondheidsrisico's (verarmd uranium?) voor de slopers. De KLM hing waarschuwingsborden op in Hangar 8 waar brokstukken van het El Al-vliegtuig en puin van de Bijlmerflat hadden gelegen maar deed niets in die andere hal waar vele mensen het vliegtuig in stukken hebben lopen knippen. Van de 273 kilo verarmd uranium die in het toestel moet hebben gezeten is meer dan de helft nooit teruggevonden. Tijdens de parlementaire enquÍte in 1999 wilde Van Boekel graag komen getuigen maar hij hoefde niet langs te komen.
Dit alles staat te lezen in het - erbarmelijk slecht geschreven - boekje (90 pagina's grote letters, een uurtje lezen) "niet zeuren, aftekenen die kist!" van Cock van Boekel, Enkhuizen: Poolster boekproducties 2000 (isbn 90-804537-4-9).


Koehandel

22 mei 2000
Volgens het Britse blad de Observer vond in februari van dit jaar in de Jordaanse hoofdstad Amman een geheime ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van de IsraŽlische regering en een delegatie uit Irak. De ontmoeting maakte deel uit van een serie gesprekken die betrekking hadden op een voorstel van Saddam Houssein. Daarbij zou de IsraŽlische regering zich inspannen om een einde te maken aan het diplomatieke isolement van Baghdad en het opheffen van de economische boycot in ruil voor het overhevelen van 300.000 Palestijnse vluchtelingen vanuit Zuid-Libanon naar Irak. Voor IsraŽl een aanlokkelijk voorstel omdat met deze evacuatie de constante druk op het noorden van het land aanzienlijk zou worden gereduceerd. De eerste contacten binnen dit kader werden in februari van het vorig jaar gelegd in Amman bij de begrafenis van koning Houssein.
Het plan begon serieuze contouren te krijgen toen in het najaar van 1999 de Iraakse onderminister van Buitenlandse Zaken Nizar Hamdoun in New York opdook voor gesprekken met toponderhandelaars uit Jeruzalem en vertegenwoordigers van Joods/Amerikaanse groeperingen. Hamdoun zou volgens een "Irak-expert" een acceptabele gesprekspartner zijn omdat hij zich buiten de vuiligheid had gehouden waaraan de rest van het Saddam-regime zich zou hebben schuldig gemaakt. De Observer onthield zich verder van commentaar, maar op die zuiverheidsverklaring van Hamdoun valt heel wat af te dingen. Als Iraakse afgevaardigde bij de VN behoorde hij in de tweede helft van de jaren tachtig samen met onder andere de toenmalige vice-president Bush tot de founding fathers van wat later zou uitgroeien tot "Irak-gate". Daarbij werden via het filiaal van de Italiaanse Banca Nazionale del Lavoro miljoenen Amerikaanse dollars naar Baghdad gesluisd in de vorm van totaal ongedekte leningen. Zogenaamd bedoeld voor voedselaankopen, maar gebruikt voor het aanvullen van het Iraakse wapenarsenaal en het ontwikkelen van nucleaire, biologische en chemische rotzooi.
Een hemeltergend complot dat nog steeds diep insnijdt in de onderlinge verhoudingen in de wereld in het algemeen en in het Midden-Oosten in het bijzonder. Om de daaruit ontstane enorme problemen op te lossen moet notabene een meneer Hamdoun opdraven en worden over de hoofden van gevluchte Palestijnen leuke plannetjes bedacht om de situatie weer wat draaglijker te maken. Je moet maar durven.
(Zie voor de achtergronden van dit schandaal vooral het boek "Spider's Web" van Alan Friedman, Londen: Faber & Faber Ltd., 1993).


Bilderbergers bijeen in Brussel-BelgiŽ

21 mei 2000
Zoals vrijwel elk jaar is het extreem-rechtse blad 'Spotlight' er wederom als eerste in geslaagd plaats en tijdstip te achterhalen van de komende Bilderberg-bijeenkomst. Dit jaar zal deze gehouden worden van 1 tot 4 juni aanstaande in het Chateau du Lac, even ten zuiden van Brussel in BelgiŽ.
De Bilderbergers zijn voornamelijk (multinationaal georiŽnteerde) industriŽlen en politici uit Europa en de Verenigde Staten die op een geheime plek bij elkaar komen om onder elkaar de knelpunten van het mondiale kapitalistische systeem te bespreken. Ongetwijfeld staan dit jaar de dreigende inflatie-cijfers en de huidige beursperikelen op de Bilderberg-agenda.
Hoewel ook dit jaar duidelijk is waar deze club gezagsdragers bijeen gaan komen is nu reeds te voorspellen dat je hierover niets, tot vrijwel niets in de Europese pers zal tegenkomen. Hoewel wellicht dit jaar de gigantische veiligheidsmaatregelen ter bescherming van de deelnemers aan deze geheime bijeenkomst op zullen gaan vallen.


Brandend Zand

21 mei 2000
Volgens de Oostenrijkse bladen "Format" en "Profil" heeft de FP÷-ideoloog JŲrg Haider op 9 mei jl. samen met een Oostenrijkse bankier een bliksembezoek afgelegd aan de Lybische leider Gadaffi. Het bericht werd bevestigd door een journaliste van USA-Today, die voor Gadaffi's tent stond te wachten om toegelaten te worden voor een interview toen Haider en zijn secondant het romantische onderkomen van de auteur van het groene boekje verlieten.
Het zou zijn gegaan om het aanknopen van zakelijke contacten. De reis was georganiseerd op initiatief van Gadaffi's zoon Saif, die kortgeleden zijn studie aan het Weense businessinstituut IMADEC heeft afgesloten en al twee jaar vriendschappelijke banden met JŲrg onderhoudt.
Het was overigens niet voor het eerst dat Haider een tÍte-ŗ-tÍte met Gadaffi had. Ook in de herfst van het vorig jaar zaten zij samen onder het tentzeil. Dit alles heeft in Oostenrijk nu de vraag doen rijzen of de kas van de FP÷ bij de verkiezingen van vorig jaar is gespekt met Lybische oliedollars. Haast ongemerkt wordt de druk op JŲrg opgevoerd. Maar dat is niet verwonderlijk. Wie woestijnwind zaait zal woestijnstorm oogsten.


Nogmaals Herbert

20 mei 2000
Begin dit jaar bracht de Bundes Nachrichten Dienst een rapport naar buiten onder de titel "Geldwšsche-Community". Daarin werden de banken en financiŽle experts in Liechtenstein op de korrel genomen. Volgens de Duitse snuffeldienst waren en zijn zij betrokken bij het op grote schaal witwassen van avontuurlijk verdiend geld van niet geheel binnen de wet opererende clubs uit Zuid-Amerika, ItaliŽ en Rusland. Dr. Herbert Batliner, de godfather van de Liechtensteinroute, voelde zich kennelijk aangesproken en probeerde via een gerechtelijke procedure in Berlijn dat rapport van tafel te krijgen. Vergeefs. Ook de autoriteiten in Vaduz hadden scherpe kritiek op de inhoud van het BND-rapport. Achter de schermen ontwikkelde de Liechtensteinse FIOD echter in samenwerking met de Oostenrijkse recherche koortsachtige activiteiten en sloeg in het afgelopen weekend verrassend toe. Vijf inwoners van Liechtenstein onder wie een parlementslid en de broer van de vice-premier werden via een bliksemactie in verzekerde bewaring gesteld. Een groot aantal documenten veranderde van eigenaar. Gisteren volgden nog twee arrestaties. Ditmaal in Oostenrijk. Of Batliner, die ook bij de CDU-affaire is betrokken, zijn tandenborstel en zijn pantoffels al klaar kan zetten voor een tijdelijk verblijf in een staatsonderkomen is nog niet duidelijk. Maar in Vaduz wordt zwaar weer verwacht.
(Zie voor eerdere berichten over de rol van Batliner het artikel "MerkwŁrdig" dd. 20/4 in deze rubriek en "De CDU-affaire" in de Morgenster van 26 januari jongstleden).


Het Jachtseizoen

19 mei 2000
De Indonesische procureur-generaal heeft vandaag aangekondigd dat rond tien augustus aanstaande het proces tegen ex-president Soeharto en zijn familie van start zal gaan. De beschuldigingen zullen betrekking hebben op corruptie en nepotisme. Mocht de oude vriend van prins Bernhard worden veroordeeld dan zal dat voor hem lijfelijk weinig gavolgen hebben. De huidige president (what's up Gus?) DŁr heeft al aangekondigd in dat geval amnestie te zullen verlenen aan zijn voorganger. Op voorwaarde dat deze zijn geroofde kapitaal terugsluist naar de Indonesische staatskas. In dat vooralsnog hypothetische geval zal dan wel een schatting moeten worden gemaakt en die zal zonder twijfel mild uitvallen. Want wie kan nu nog met enige zekerheid vaststellen wat deze Indonesische zetbaas van Bilderberg in dertig jaar bij elkaar heeft geroofd? Over de onder zijn verantwoordelijkheid gepleegde slachtpartijen onder al dan niet vermeende leden van de PKI, IndonesiŽrs van Chinese afkomst, Ambonezen, Atjehers, Papua's, Timorezen etc. waarbij meer dan een miljoen mensen over de kling werden gejaagd zwijgt de procureur-generaal helaas. Maar de honden lopen buiten en de jacht kan in ieder geval beginnen.
Zo ook in BraziliŽ waar recentelijk in het parlement stemmen zijn opgegaan om de in de buurt van Brasilia wonende Alfred Stroessner voor de kadi te brengen ondermeer wegens misdaden tegen de menselijkheid. Onder verantwoordelijkheid van deze ex-dictator van Paraguay en goede vriend van prins Bernhard werden in zijn land tienduizenden mensen door leden van de zogenaamde doodseskaders en de World Anti Communist League ontvoerd en/of vermoord. Soms met hulp vanuit ArgentiniŽ.
De voormalige junta van dat laatste land dreigt nu ook uit onverwachte hoek om dezelfde reden een proces aan zijn militaire broek te krijgen. Na enige aarzeling heeft het O.M. in het Duitse Neurenberg namelijk toch besloten een onderzoek in te stellen naar de verdwijning van vier mensen van Duits-Joodse afkomst tijdens het schrikbewind in de jaren 1976 - 1983. En afhankelijk van de uitkomst daarvan mogelijk een vervolging in te stellen tegen de verantwoordelijken. Het hoorngeschal dat in Spanje het jachtseizoen opende dringt nu toch ook langzaam door in andere delen van de wereld. Wie weet komen ook nog eens luitjes aan de beurt uit landen die nu meehuilen met de meute.


Eerdere berichten van deze Kleintje Muurkant-ActueelNieuws-rubriek zijn hier te vinden. Wil je ook een actueel berichtje hierin kwijt dan kun je een berichtje sturen aan 't Kleintje. Sommige van deze actuele berichten worden opgenomen in komende edities van de papieren versie van Kleintje Muurkrant. Neem een abonnement op 't Kleintje door 30 gulden over te maken op giro 5349231 tnv Muurkrantkollektief DenBosch. Gegroet!

Ga ook eens kijken bij de morgenster waarin dieper op sommige van bovenstaande thema's wordt ingegaan.


hoofdmenumail reactie