de Morgenster

Het woord 'morgenster' heeft heel wat betekenissen. Eťn daarvan verdwijnt langzaam uit de woordenboeken. Als een verouderd begrip. Het stond voor iemand die in alle vroegte langs de stoepranden trok op zoek naar nog waardevolle dingen in de daar gedeponeerde vuilnis, ze op te kalefateren en ze in hun nieuwe glorie aan de mens te brengen. Die rol vervult deze site. De Morgenster pikt publicaties op over spionage, misdaad, louche politieke praktijken etcetera en voorziet ze van een nieuw verfje of geeft ze een ander aanzien door gebruik te maken van historisch materiaal. Een vorm van journalistiek die door gebrek aan tijd, geld en kennis bijna verloren is gegaan. Net als de morgenster. Mocht u de beschikking hebben over nog wat oude spullen die misschien nuttig kunnen zijn voor deze site, aarzel niet en zoek contact met de morgenster.

Kijk bijvoorbeeld eens naar het artikel over de CDU-affaire, geschreven eind januari 2000. Of naar dat verhaal over een gigantische sigarettensmokkel, waarbij internationale boeven samenwerken met inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De titel van het verhaal is de smokkel van smoke en coke en de steekwoorden zijn: Peter LŁtscher, Alfred Maske, Cees de Jongh, maar ook IRT en de Commissie Kalsbeek.
Zie "De Lange" voor een eind februari 2000 geschreven artikel handelend over Mink Robert Kok, bijgenaamd "De Lange" en zijn eventuele rol bij de IRT-affaire. Andere steekwoorden zijn: "Jacky" Stroek, Oliver North, Joe Fernandez, Koen Veeckmans, de Bende van Nijvel en Bureau SirŤne.
In het eveneens eind februari online gezette artikel Holland Overzee gaat het om Nederlandse belangen in IndonesiŽ. Kernwoorden zijn: Bank Indonesia, Indoverbank, Pertamina, Bruce Rappaport, Tanri Abeng, Ispat Karmet Holdings, Intra Beheer, familie Lubbers (Hollandia Kloos) en Bank Bali. Half maart verschijnt het artikel De lange schaduwen van de IRT. Hierin wordt uit de doeken gedaan hoe Mink Robert Kok en Fred Teeven informatie hebben uitgewisseld. Natuurlijk ook met betrekking tot Docters van Leeuwen en de IRT-affaire.
Eind maart verschijnt het artikel "Terp van Tijn" over kunsthandelaar Michel van Rijn en de verbindingen naar onder andere Max Hasfeld en Rob Scholte.
In "Tango Dissonante", een artikel dat op half april op het net is gezet, gaan we terug naar 1951. Het jaar waarin de banden tussen ons Koninklijk Huis en de Argentijnse elite werden aangehaald via een zakenreis van prins Bernhard. Steekwoorden zijn: het presidentiŽle paar Juan en Evita Peron, Evita's schurkachtige broer Juan Duarte, scheepsmagnaat Alberto Dodero, Nazi-evacuatieleider Carlos Fuldner, beul van Lyon Klaus Barbie, vlieger en verzetsman Gerben Sonderman, de Duitse zwendelaar en spion Alois Miedl, SD-topagent Guillaume Meertens, journalist Sefton Delmer en Willem Alexander's schoonvader in spe Jorge Horacio Zorreguieta.
Begin mei 2000 - naar aanleiding van de verschijning van het boek "De Jacht op de erven Bruinsma en de Delta-organisatie" van Bas van Hout - verschijnt het artikel "Koekkie en zijn advocaat". Over onder andere Martien Roeffen en Stanley "Koekkie" Esser. Hetzelfde artikel is tevens verschenen in Kleintje Muurkrant nummer 345.
Half juni 2000 verschijnt hier op De Morgenster het artikel "Retourtje Cantrade" waarin het Iran-Contra-schandaal, de ineenstorting van de BCCI en de plundering van Koeweit voorafgaande op de Iraakse inval met elkaar (en Nederland) in verband worden gebracht. Teveel hoofdpersonen om hier op te sommen...


Eerder in Kleintje Muurkrant gepubliceerde artikelen:

* Kleintje # 317: Achterzijde van het Beursschandaal / deel 1
- Het verband tussen de financiŽle ineenstorting van de Sovjet Unie en ons Clickfondsschandaal met onder andere het Mississippi-conglomeraat en zijn beheerder Dirk de Groot, de Amerikaanse groot-zwendelaar Leo Emil Wanta, de Amerikaanse bank AmeriTrust, de gezelfmoorde juridische adviseur van de Clintons Vince Foster, de Orde van St. Jan van Jerusalem, de Russische nep-prins Alex Brimeijer, de Belgische scharrelaar Gustave Keteleer, prins Basilio Petrucci en prins Bernhard.


* Kleintje # 319: Achterzijde van het Beursschandaal / deel 2
- De rol van Mississippi-beheerder Dirk de Groot bij de financiering van Capital Radio en de geschiedenis van een duister aandelenpakket Daimler Benz met onder andere effectenhuis Van Haften en Co., het ABP, Ed Masson, de Nederlandse scharrelaar Guido Haak, voormalig HBG-topman Pietro Ursone en "deep throat" Joris van de Wereld.

* Kleintje # 320: Achterzijde van het Beursschandaal / deel 3
- De Guido Haak-connectie met onder andere de Palestijnse zakenman Hassan Zubaidi, de Syrische wapenhandelaar Manzur al-Khassar, de geheimzinnige Windsor Trust, de Nederlandse topper in de wereld van internationale zwendel Robert Jan Doorn, de met de Amerikaanse mafia verbonden ex-advocaat Thomas Quinn, de Madrileense ondernemer Edmundo Alfaro Villen, de Haagse huisjesmelker Harry Hilders, de in 1984 omgebrachte koning van crimineel Den Haag Tinus Fens en het Spaanse Fidecaya-Schandaal.

* Kleintje # 321: Achterzijde van het Beursschandaal / deel 4
- Het samenspel van de CIA en de Orde van St. Jan van Jerusalem met onder andere de Nugan Hand Bank, Irak-gate, de Amerikaanse oud-advokaat en Bernhard-buddy Maxwell Rabb, het vroegere financiŽle brein van de Amerikaanse mafia Meyer Lanski, de Pakistaanse list en bedrog-sjeik Ali Ahmed, de Brits/Amerikaanse handelaar in wapens en ander ongerief sir Dennis Kendall, de Cypriotische wapens- en drugsfirma Euramae, Bernhard's boodschappenjongen en voormalig SD-agent Guillaume Meertens en prins Bernhard zelf.

* Kleintje # 322: Achterzijde van het Beursschandaal / deel 5
- Prins Bernhard en de afdeling Misdaad met onder andere opnieuw Manzur al-Khassar, ťťn van Nederland's voornaamste drugshandelaren Henk Rommie, voormalige topfiguur uit het Belgisch justitieel apparaat Claude Leroy, de Belgische wapenexpert en figuur uit het grijze gebied van misdaad en geheime diensten Jean Bultot, de Belgische onderzoekrechter Freddy Troch en de Belgische politiecommissaris Frans Reyniers.

* Kleintje # 323: Achterzijde van het Beursschandaal / deel 6
- De merkwaardige geschiedenis van het havenpensioenfonds met onder andere de vroegere vakbondsleider Joop Verroen, de vroegere juridische adviseur van het Koninklijk Huis Frits Salomonson, de groep Courtier, de wat verbleekte ster uit het Nederlandse financieringswereldje Willem Smit, de belegger Peter de Ridder, de omstreden advokaat Oscar Hammerstein en misdaadjournalist Peter R. de Vries.

* Kleintje # 324: Hans van Mierlo, addio
- Artikel bij het afscheid van Hans van Mierlo uit politiek Den Haag met onder andere Greetje Bedier de Prairie, het Trans National Institute, Allende's vertegenwoordiger bij de VN Orlando Letelier, CIA-"whistleblower" Philip Agee, mr. W.J. van Bennekom, de vroegere topman in de Pakistaanse drugshandel Mushtaq Malik, BCCI-topman Agha Hassan Abedi, de in Nederland tot de status van "atoomspion" verheven Pakistaan dr. A.Q Khan, Desi Bouterse, kolonel A.W. Schulte en oud-BVD-hoofd Arthur Docters van Leeuwen.

* Kleintje # 325: Irangate aan de Maas
- Exposť over de geheime doorvoer van Amerikaanse wapenonderdelen naar Iran, de link met de gijzeling van personeelsleden van Smit Internationale en de schaduwen van de Iran/Contra-affaire. Met onder andere ex-BVD hoofd Nico Buis, Hans van Mierlo, de vroegere Nederlandse ambassadeur in Parijs Henri Wijnaendts, de Britse ex-staatssecretaris Alan Clark, de Cercle Pinay, de laatste leider van de door Ruud Lubbers opgeblazen IDB (Inlichtingendienst Buitenland) Niek Meulmeester, de Iraanse wapenhandelaren Houshang en Parvis Lavi, de IsraŽlische wapenhandelaar Efraim Poran, de Belgische wapenhandelaar Roger Boas, de Belgische hoerenmadam Fortunato IsraŽl, de Belgische ex-premier Paul v.d. Boeynants en de vertegenwoordiger van de Lavi's in Rotterdam Albert Adama.

* Kleintje # 326: Soestdijk contra Allende
- Achtergronden van de financiŽle hulp die de Chileense christendemocraten ontvingen bij hun strijd tegen Allende met onder andere pater Roger Vekemans (Kerk in Nood / voorheen Oostpriesterhulp), de Chileense christendemocratische voorman Eduardo Frei, de Amerikaanse ambassadeur in Chili in de beginjaren zeventig Edward Korry, de na-oorlogse leider van de JezuÔeten mgr. Jean Baptiste Janssens, John F. Kennedy, de Chileense politicus Bernardo Leighton, Carlos Hugo de Bourbon Parma, prinses Irene, Josef Luns en de na-oorlogse nuntius in Nederland Mgr. Paolo Giobbe.

* Kleintje # 327: Achterzijde van het Beursschandaal / deel 7
- Terug naar de Clickfondsaffaire. In dit nummer de Swiss Connection met onder andere Bank Cantrade, het Zwitsers beleggingsvehikel Experta, de schatbewaarder van de "Hakkelaar" cs. Ronnie Galiart, Oscar Hammerstein, de huidige ING-topman Godfried van der Lugt, de Australische tycoon John Dorman Elliott, de vroegere koning van de Amsterdamse wallen "Zwarte Joop" de Vries, de voormalige steunpilaren van de Franse president Mitterrand Pierre Beregovoy en Max Theret, de naar Zwitserland uitgeweken Clickfonds-verdachte Eddie Swaab en Bank Cantrade-direkteur Dirk van Riemsdijk.

* Kleintje # 328: Brusselse Truffels
- De ultra-rechtse vrienden van de christendemocratische politicus en advocaat Jimmy Janssen van Raaij met onder andere de Italiaanse fascisteleiders Gianfranco Fini, Giorgio Almirante en Pino Rauti, de uit Hongarije gevluchte advokaat en NTS-leider Ernest TottŲsy, de Belgische "spekpater" Werenfried van Straaten, de Galicische oorlogsmisdadiger en WACL-leider Jaroslav Stetsko, diens Duitse gabber de christendemocratische politicus Theodor Oberlšnder, de wegens oorlogsmisdaden veroordeelde zakenman Pieter Menten, ex-BVD-topman en WACL-aanhanger C.C. v.d. Heuvel, ex-CIA-agent en WACL-voorman Carl Armfelt en de met de Bende van Nijvel gelieerde Syrische journalist en wapenhandelaar Faez al Ajjaz.

* Kleintje # 329: Raadsels rond Moengo / deel 1
- Artikel nar aanleiding van de voormalige muziekproducent, p.r.-adviseur en schrijver Frits Hirschland met als leidraad diens boek "Moengo" over zijn belevenissen aan de zijde van de Surinaamse rebellenleider Ronnie Brunswijk met onder andere de IsraŽlische wapenhandelaar Yair Klein, de voormalige Colombiaanse drugskartel-leider Pablo Escobar, ex-Mossad-topper en wapens- en drugshandelaar Mike Harari, de door president Bush afgezette Panamese leider Manuel Noriega, Iran/Contra-uitvoerder Oliver North, de in 1991 door het Amerikaans/Britse establishment opgeblazen Pakistaanse bank BCCI, de IsraŽlische bankier Bruce Rappaport, de Cubaanse vluchtelingenleider en Iran/Contra-figuur Frank Castro en de Nederlandse link met Brunswijk Bas van Tussenbroek.

* Kleintje # 330: Raadsels rond Moengo / deel 2
- Eerste vervolg op de Brunswijkconnectie met onder andere Frank Castro, Bas van Tussenbroek, de vroegere Nederlandse ambassadeur in Parijs M. Vegelin van Claerbergen, de Amerikaanse diplomatieke vertegenwoordiger in Paramaribo Lance Hopkins, diens Nederlandse collega Joop Hoekman, leider van de DEA in Nederland Dale Laverty en DEA-"undercover" Dick Stotijn.

* Kleintje # 331: Raadsels rond Moengo / deel 3
- Laatste deel van de Brunswijkconnectie met onder andere Desi Bouterse, Frank Castro, Lance Hopkins, Bas van Tussenbroek, ex-CIA-topman Theodore Shackley en Ruud Lubbers.

* Kleintje # 332: De Bank / deel 1
- Hoe de Kuwait Investment Office in Spanje van 5 miljard dollar werd beroofd en het aandeel van de ABN/AMRO daarin met onder andere KIO-bestuurder Javier de la Rosa, Saddam Hoessein, voormalig Amerikaans ambassadeur in Irak April Glaspie, sjeik Fahad Mohammed al Sabah van Koeweit, bankier Edmond Safra, de vroegere Spaanse ambassadeur in Zwitserland Manuel de Prado, de Spaanse industriŽle conglomeraten Grupo Torras en Ercros, ex-Banesto-direktielid en advokaat Mario Conde, de Spaanse premier Jose Maria Aznar, Wim Kok, de Nationale Trustmaatschappij en Eddie Swaab.

* Kleintje # 333: De Bank / deel 2
- Speurtocht naar antwoorden op de vraag hoe de ABN/AMRO zich verbond met de internationale onderwereld met onder andere de Italiaanse mafiabankier Michele Sindona, de European American Bank, het ABN/AMRO-kantoor aan de Amsterdamse Sarphatistraat, de diamantairsfirma Brilstar, Edmond Safra's Trade Develoment Bank, de PROMIS-software, de CIA-contractagent Michael Riconosciuto, de gezelfmoorde Amerikaanse journalist Danny Casolaro en ABN/AMRO-topman P.J.Kalff.

* Kleintje # 335: De Bank / deel 3
- Vervolg van ABN/AMRO-story in Kleintje 333 met onder andere de mafioso Giovanni Brochetta, de Trade Development Bank, de Amerikaanse mafia-familie Gambino en zijn leider John Gotti, de Zwitserse "bagman" Arthuro Scussel, de Nederlandse zakenman Norbert Stok, de internationale drugshandelaar Fouad Abbas, Johan "de Hakkelaar" Verhoek, RMS-financier Hendrik Owel, de LibertariŽr en twijfelachtig financier Robert Jan Doorn, de commissie-Kalsbeek en belegger Ed Maas.

* Kleintje # 336: Van oude koeien en troebel water
- Dwarsverbindingen tussen boven- en onderwereld gelardeerd met een smakelijk chantage-sausje met onder andere de industrieel Jacob Sietsema, prins Claus, voormalig Tweede Kamer-lid Ed Nijpels, journalist Jaap Metz, huisjesmelker Ton Fagel, direkteur van Slavenburg-Amsterdam en WACL-aanhanger P. Iedema, de belegger in onroerend goed en kunst Max Hasfeld, huidige Eerste Kamervoorzitter Frits Korthals Altes, Oscar Hammerstein, Frits Salomonson, hoofdredakteur van Privť Willem Smitt, "It"-eigenaar M.F. Huis in 't Veld, bierbrouwer Freddie Heineken, textielhandelaar en belegger L.S. "Onnie" Kool, de vermoorde eigenaar van homobordelen Freddie Valks en de inmiddels overleden belegger in alles "ome Jaap" Kroonenberg.

* Kleintje # 337: Schaduwcommando van de Prins / deel 1
- Artikel over een geheime groep die onder leiding van een boezemvriend van prins Bernhard: Hans Teengs Gerritsen ondermeer het Koninklijk Huis uit de wind probeerde te houden met onder andere Slobodan Mitric (alias Karate Bob), bankier Bib van Lanschot, de oud-BVD toppers L. Einthoven en C.C. van den Heuvel, ex-CIA agent en WACL-voorman Carl Armfelt, oud-verzetsman Coen Janssen, de Joegoslavische stalinist Vlado Dapcevic, de advokaat Luuk Hamer en districtshoofd van de Stichting 40/45 Blok.

* Kleintje # 338: Schaduwcommando van de Prins / deel 2
- Tweede artikel over de geheime groep van Hans Teengs Gerritsen met onder andere Luitenant kolonel William KŁchler, wapenexpert Kurt GŲrlitz, Ahmed Soekarno, de vermoorde vaandrig R.C.L. Aernout, de Nakamura-schat, kapitein Raymond Westerling, kolonel J.M. Somer en direkteur van het Legermuseum Paardekooper.

* Kleintje # 339: Schaduwcommando van de Prins / deel 3
- Derde verhaal binnen de context van Teengs Gerritsen's geheime groep met onder andere Pieter Menten, sir Henry Deterding, de Poolse vorstin Maria Lubomirska, de jezuÔet Jacob Peridon, de Galicische nazi Jaroslav Stetsko, prins Bernhard, prinses Armgard, kolonel Alexei Pantchoulidzew, de bank Teixeira de Mattos, de advokaat dr. A. LifschŁtz, voormalig Tweede Kamervoorzitter L.G. Kortenhorst, de gezelfmoorde GrŁne Polizist Friedrich Schallenberg, voormalig minister van Justitie L.A. Donker en Abwehragent Michael graaf Soltikov.

* Kleintje # 340: Schaduwcommando van de Prins / deel 4

- Vierde deel van het verhaal rond Teengs Gerritsen's geheime groep met onder andere Abwehrtopman Richard Protze, de Poolse spion Jurek Sosnovski, de Abwehragent Michael graaf Soltikov, de Britse tycoon Tiny Rowland, kolonel Alexei Pantchoulidzew, majoor G.J. Sas, koning Leopold van BelgiŽ, koningin Wilhelmina, prins Bernhard, jonkheer H.F.L.K. van Vredenburch, de BNV-er Hein Siedenburg, Bondskanselier Konrad Adenauer en de Britse journalist Sefton Delmer.


* Kleintje # 341: Schaduwcommando van de Prins / deel 5

- Vijfde aflevering rondom Teengs Gerritsen's commando: Hoe zij de publicatie van het plan 3 F probeerde te voorkomen en graaf Soltikov de kat de bel aanbond met onder andere: vermogensbeheerder dr. Herbert Batliner, bankier Tibor Rosenbaum, de journalisten Henk de Mari, Hans Knoop en Igor Cornelissen, de belegger Pieter Menten, de advocaten Simon en Simons. De pianist Loek van der Gaag, hoerenmadam Jopie Nipius, museumdirecteur Paardekooper, museumconservator Kurt GŲrlitz, ex-Joegoslavisch agent Slobodan Mitric, Menten-verdediger Van Heijningen en Juliana's halfbroer Pim Lier.


* Kleintje # 342: Schaduwcommando van de Prins / deel 6

- Zesde en laatste verhaal in de cyclus rond de groep-Gerritsen: Hoe zij in samenwerking met de IDB en de CIA de strijd aanbond met Tinus Fens, de koning van de Haagse onderwereld. Met onder andere de chef van de IDB A.J. Romijn, de Amerikaanse militaire attachť Elmer Naber, de Syrische wapens- en drugsleveranciers Rifat Assad en Manzur al-Khassar, Fidecaya-directeur don Edmondo Alfaro Villen, de PLO-financier Hassan Zuibaidi, de Haagse huisjesmelker Harry Hilders, de koppelbaas Frans de Wit, de gevangenisdirecteur Ebel Kuiper en de gebroeders Rob en Ruud Lubbers.


* In Kleintje # 343 staat het reeds eerder in de Morgenster gepubliceerde artikel De lange schaduwen van de IRT over Mink Kok en Teeven.
* In Kleintje # 345 staat het reeds eerder in de Morgenster gepubliceerde artikel "Koekkie en zijn advocaat". Over onder andere Martien Roeffen en Stanley "Koekkie" Esser.
* In Kleintje # 346 komt het reeds hier op De Morgenster gepubliceerde artikel "Retourtje Cantrade" te staan. Begin juli komt dat uit...