Het logo van de orde van vrijmetselaren. Loge Willem Frederik Karel - Den Helder.
Blauwe lijn

MAAK UW KEUZE

> Home

¶ Wat is vrijmetselarij ?

> Onze loge

> Virtuele rondleiding

> Aktiviteiten

> Programma

> Bezoekadres

> Weblinks

> Discussieforum

> Gastenboek

> Contact

Wat is vrijmetselarij ?

In de loop der eeuwen zijn honderden boeken, rijp en groen, over de Vrijmetselarij verschenen en het zal voor belangstellende lezers dan ook niet moeilijk zijn voldoende informatie te vinden. In vrijwel elke Nederlandse bibliotheek kunnen hij en zij terecht. 

Wij van de Loge Willem Frederik Karel in Den Helder willen hier volstaan met de formulering van de Commissie Voorlichting van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden: "De Vrijmetselarij is een eigentijdse stroming, geworteld in eeuwenlange traditie. Onafhankelijk van enige politieke of religieuze beweging is de vrijmetselaar zich bewust van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. 

Het streven van iedere vrijmetselaar is permanent aan zichzelf te bouwen, zijn "ruwe steen" te bewerken, om daardoor bewuster in de samenleving te functioneren en op deze manier voor anderen en zichzelf in het dagelijks leven meer te betekenen. Vrijmetselaren geloven "ieder op eigen wijze" dat er meer is tussen hemel en aarde, dat de mensheid beweegt." Het komt er op neer, zoals men in een andere voorlichtingsfolder kan lezen, dat er bij alle persoonlijke vrijheid van denken er in elk geval één opvatting is die alle vrijmetselaars gemeen hebben, namelijk dat zij leven en wereld niet zien als een vrijblijvende aangelegenheid, maar - om in metselaarstermen te spreken - als een te voltooien bouwwerk. Wij willen dus nadenken over onszelf en de samenleving maar het moet, als het even kan, niet bij nadenken blijven. Er is ook een praktische kant aan de Vrijmetselarij want als al dat nadenken geen gevolgen zou hebben voor het leven van alledag, zou het weinig te betekenen hebben.

Een Vrijmetselaarsloge is een vereniging als alle andere maar de organisatiestructuur is die van de oude gilden. Evenals in de Middeleeuwse ambachtsgilden kennen de Loge's Leerlingen, Gezellen en Meesters. Een nieuw lid wordt aangenomen als Leerling-Vrijmetselaar. Hij is dan overigens gewoon lid, met stemrecht en alles wat daar verder aan vast zit maar hij kan geen bestuursfuncties vervullen. Na een jaar wordt de Leerling "bevorderd" tot Gezel-Vrijmetselaar en na weer een jaar "verheven" tot Meester-Vrijmetselaar. De aanname, bevordering en verheffing geschiedt in "Open Loge" waarover hierna meer.

Van een Vrijmetselaarsloge kunnen alleen mannen lid worden. Voor vrouwen is er een afzonderlijke Orde, de Orde van de Weefsters en er is ook een zogenaamde gemengde Orde.

DE BIBLIOTHEEK

In het hart van de loge - P. van Brabant

Tempel en de loge
M. Baigent.

De mysterieuze tempelridders, oorspronkelijk de beschermers van pelgrims in het Heilige Land, hebben al velen geïnspireerd. Naast verschillende andere genootschappen heeft ook de tegenwoordig zo omstreden vrijmetselarij haar wortels bij de orde van de tempel gezocht. Michael Baigent en Richard Leigh, met Henry Lincoln de auteurs van o.a. de wereldbestseller 'Het heilige bloed en de heilige graal', hebben onderzocht of de organisatie er terecht van uitgaat dat zij een voortzetting van deze mysterieuze orde is. Zij volgen nauwgezet de ontwikkelingen vanaf de opheffing van de tempelorde tot de oprichting in 1717 van de eerste Grootloge in Engeland. Daarnaast komen ook de ontwikkelingen in de 17e en 18e eeuw en de betekenis van de vrijmetselarij voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsstrijd aan bod, en wordt aandacht besteed aan de vraag waarom deze organisatie, die tegenwoordig met zoveel wantrouwen, ironie, spot en minachting wordt bekeken, ooit zo populair heeft kunnen worden en - in weerwil van de lasteraars - nog steeds is. In De tempel en de loge gaan Michael Baigent en Richard Leigh op hun geheel eigen, boeiende wijze op zoek naar het antwoord op deze en andere vragen.

Blauwe lijn
Home - Wat is vrijmetselarij ? - Onze loge - Virtuele rondleiding - Activiteiten -

Programma - Bezoekadres - Weblinks - Contact