1997 ORDO MILITIAE CRUCIS TEMPLI BELGII
"Hem, die ons de weg van het denken voert om te leren door het
leed, ons onderwerpt aan deze wet ! Rusteloos, niet slapend, kwelt zich het hart, zijn
leed indachtig, steeds opnieuw : ook tot de verstarde zin naderde het inzicht nog.
Dat is de gunst der goden ! Verheven besturen zij de wereld met harde hand."
( uit Agamemnon - Aeschylos )
De Ordo Militiae Crucis Templi Belgii of Ridderorde der Tempelheren van België werd in België opgericht op 24/11/1997 als onafhankelijke Orde van de Duitse Tempelheren beter bekend als Ordo Mimilitiea Templi ( O.M.T.).
Hun geschiedenis begint in de 16° eeuw. Zij zijn geen Tempeliersorde.
In het hoofdstuk broederschappen in de Middeleeuwen zagen we hoe de oorspronkelijke Tempeliersorde of Orde van de Tempel in Frankrijk werd vervolgd. In andere landen waar gelijkaardige Ordes bestonden zoals Spanje, Portugal, Duitsland en Schotland bleven ze echter voort bestaan, zij het dan wel in een niet meer operatieve functie, aangezien de doelstellingen van de oorspronkelijke Orde, opgedragen door de Kerk, werden opgeheven.
In de 16° eeuw ontstond er een herwaardering van de Orde van de Tempel niet onwaarschijnlijk aangemoedigd door de Rose-Croix Royale opgericht in 1593. Alle leden van deze Orde waren lid van de Orde van de Distel van Sint-Andreas van Schotland.
In 1634 werd in Brabant de orde opnieuw leven ingeblazen door de secretaris van Marie Stuart, koningin van Schotland. Na de onthoofding van de koningin van Schotland, werd haar secretaris Sir Charles Bailly, door toedoen van de koningin van Engeland, gevangen gezet. Na gemarteld te zijn geweest in de Londense Tower werd hij verbannen. Sir Charles Bailly vestigde zich te Brussel en werd een succesvol zakenman. Het was hij die de broederschap der Tempelheren, in navolging van Schotland, in onze streken deed ontstaan.
Ook Duitsland kende omstreeks 1640 een heropleving van deze orde in de Broederschap van de ridders van Hannover Das Jacobitische Brüderschaft. Deze hadden contacten met de Schotse adel en de Tempelheren. De meeste van deze Tempelheren kwamen uit adellijke families.
Op 10/04/1705 had te Versailles een Generaal Convent plaats waar nieuwe statuten werden neergelegd voor de Orde der Tempelheren. Deze statuten werden gepubliceerd door de Imprimerie de lOrdre du Temple te Brussel in 1840. Het was deze Orde waar Bernard-Raymond Fabre Palaprat in de vorige eeuw Grootmeester van was. Volgens deze statuten ( blz.57 ) was zijn naam Bernardus-Raymondus Fabré. Hij werd Grootmeester van de Tempeliersorde in 1804. In 1717 sloot ook de Duitse Orde zich aan bij deze groep.
In 1814 hernieuwde koning Louis XVIII van Frankrijk het protectoraat van de Tempelorde.
Op 13/7/1853 erkende Napoleon III de Ridderorde van Jeruzalem op officiële wijze. Sindsdien bleef de Orde tot op de dag van vandaag bestaan met slechts onderbrekingen gedurende de beide wereldoorlogen. De Ordo Militiae Crucis Templi Belgii heeft hier verwantschappen mee.
De Orde in België werd dankzij vier ridders, afkomstig uit de landelijke adel, en regulier ingewijd in de Duitse Orde O.M.T., op 24/11/1997 heropgericht.
De Orde behoort eerder tot het filantropische type. Zij kent drie inwijdingsgraden : Observant, Postulant, Equier en Ridder. Zij steunen caritatieve organisaties. Zo bestaat er in de Duitse Orde te Dortmund een hulpdienst die hoogbejaarden en minder-validen gratis vervoerd. Zij respecteren de burgerlijke rechten en gewoonten van het land waar ze zijn gevestigd. Zij staan anoniem ten dienste van de noodlijdende mens. Zij zijn tegen elke vorm van racisme, extremisme, politiek, drugs, sekten en andere occulte groeperingen.