HERDENKINGSJAAR ROBERT BURNS
( 1759-1796) VRIJMETSELAAR EN DICHTER
In juli van 1996 zal het 200 jaar geleden zijn dat Robert Burns overleed. Deze bijna tijdgenoot van Mozart werd in Dumfries in West Schotland door vele duizenden herdacht. Honderden Burns-clubs uit alle continenten waren bij zijn mausoleum aanwezig. In Nederland verscheen in juni een fraai uitgevoerd boek 'Gedichten van Robert Burns', waarin 100 gedichten in het originele Schots en in een Nederlandse vertaling zijn gepubliceerd. Deze man die nog steeds door miljoenen over de hele wereld wordt gelezen in meer dan veertig talen, was een toegewijd vrijmetselaar.
Niet vreemd gezien zijn gevoel voor eigen verantwoordelijkheid en menselijkheid. Hij heeft veel aan de Vrijmetselarij te danken: introducties bij aristocratie en gegoede burgerij, het tot stand komen van de twee eerste drukken van zijn werk. Schotland en de Schotse Vrijmetselarij eren deze dichter van eenvoud en menselijkheid als geen kunstenaar ooit geëerd werd. Hij heeft meer standbeelden en monumenten dan welke Britse monarch, 25 loges over de hele wereld zijn naar hem genoemd. Duizenden Burns-dinners binnen en buiten loges worden elk jaar eind januari gehouden. Natuurlijk heeft inmiddels iemand uitgerekend dat op elk moment van dag of nacht ergens ter wereld Auld Lang Syne gezongen wordt... Het doet er allemaal niet toe:
the rank is bul the guinea's stamp
the man is the gowd for a' that.
(gowd = gold)
Ook Robert Burns had zijn droomb als Martin Luther King:
Ach laat ons dan een zijn in dit gebed. dat eens de tijd kome, hoe dat `t ook gaat, dat eer en oprechtheid zonder een smet, de wereld regeren, hoe dat `t ook gaat. Want hoe `t ook zij en hoe dat `t ook gaat, eens moet, wat niemand ooit belet, vrijheid en gelijkheid zijn onze wet, als broeders, hoe dat 't ook gaat.