Maçonnieke encyclopedie-F.

De Maconnieke Encyclopedie zoekt


Een ogenblik !

AMT 1993-4
BULGARIJE
Vaticaan en vrijmetselarij
ITALIÈ
Zwitserland
Hongarije
Karl Marx (Vader van)
Joegoslavië
Israël
Rousset de missy
ERKENNING PRINCE HALL-GROOTMACHT
New Mexico Free-mason 5/92 weet te melden, dat de Prince Hall grootmacht, in de Verenigde Staten opgericht voor het samenbrengen van negers en kleurlingen in een afzonderlijke vrijmetselaarsorganisatie, erkenning begint te krijgen bij een toenemend aantal Grootmachten. In de Verenigde Staten zijn dat: Colorado, Connecticut, Idaho, Minnesota, Nebraska, North Dakota, Washington en Wisconsin. In Canada vond erkenning plaats door de Grootmachten van New Bmnswick en Quebec.

ITALIÈ

De Grootmeester van de Italiaanse Vrijmetselarij, Giuliano di Bemardo, heeft in een interview verklaard emaar te streven dat iedere geheimzinnigheid rond de vrijmetselarij zal verdwijnen. Evenals ere organisaties, zoals bijvoorbeeld de Rotary, zullen de ledenlijsten openbaar toegankelijk zijn en zal iedereen kunnen controleren wie lid zijn.
Het streven naar het openleggen van de ledenlijsten is vooral het gevolg van de verdachtmakingen omtrent relaties van de Vrijmetselarij met de maffia, de zakenwereld en de politiek.
In het blad 'La Reppubblica' van 10 november 1992 reageert de Grootmeester op de uitlatingen van professor Norberto Bobbio in 'La Stampa' omtrent de mysterieuze sfeer die rond deze organisatie hangt. De Vrijmetselarij is, zo zegt de Grootmeester in het interview, een normale vereniging waarbij geen achterbaksheid behoort. Op de vraag of er dan helem  l geen mysterie is, antwoordt hij, dat de Vrijmetselarij met een eeuwenlange traditie als inwijdingsgenootschap de hierbij behorende rituele handelingen als 'geheim' beschouwt - dat wil zeggen: men moet ze ondergaan en zelf beleven. Als iemand wil toetreden tot de Vrijmetselarij moet hij dat doen op grond van ideële overtuiging en niet om opportunistische redenen. Bron: Blaue Blatter no. 211/dec. '92.

BULGARIJE
Ook in het voormalige Oostblokland bulgarije herleeft de vrijmetselarij. het duitse maçonnieke tijdschrift humanitet van okt./nov.'92 geeft in een artikel weer, hoe in dit land met een traditie op het gebied van vrijmetselarij, doch jarenlang door de overheid verstoken van de mogelijkheid tot het beoefenen van de koninklijke kunst, toch weer een begin is gemaakt met de actieve Broederschap.
Daartoe werden door broeder Ivan Woinoff contacten gelegd, voordrachten gehouden en gesprekken gevoerd met politici. een verslag van het overleg met vertegenwoordigers van de regering werd gepubliceerd in het vooraanstaande dagblad 'polged', orgaan van de bulgaarse joumalistenvereniging. op deze wijze werden zin en betekenis van de vrijmetselarij bij een grote schare lezers gebracht. dat had tot resultaat dat er een stroom van 'zoekenden' zich in sofia meldde.
Inmiddels had de mnchener loge 'lessing zum flammenden stem' het initiatief genomen om een aantal bulgaarse mannen in te wijden, waarbij voor de belangrijkste passages een bulgaarse tekst werd ingelast. gezien de grote afstand tussen mnchen en sofia en de daarmee verbonden financiële en tijd problemen werd besloten reeds de volgende dag een zevental broeders tot gezel te bevorderen en vier gezellen tot meester te verheffen. de hierop volgende vorrning van de broederketen symboliseerde de intemationale verbondenheid der mannen. nog eens benadrukt, zo schrijft het blad, door de aanwezigheid van broeder Louis Alink van de leidse loge 'la vertu', die de nieuwe bulgaarse broeders enkele historische werktuigen overhandigde, ten dienste van hun toekomstige loge-arbeid.
Na enige dagen keerden de bulgaarse broeders, voorzien van materiële en financiële rniddelen ter voorbereiding en uitmsting van logeruimten en tempel, temg naar hun land. inrniddels werd in sofia een geigende ruimte gevonden en zal de nieuwe loge 'morgenrood' door de grootmeester van de vereinigte groszlogen von deutschland, rainer schicke, worden geinstalleerd.

vaticaan en vrijmetselarij
Het oostenrijkse maçonnieke tijdschrift 'blaue blatter' nr. 209 citeert een merkwaardig bericht dat als bron vermeldt: nad 4/92. het gaat over de houding van het vaticaan tegenover de vrijmetselmij.
In het jaar 1976 circuleerde een lijst waarop 121 namen van kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders stonden, compleet met de datum van hun inwijding tot vrijmetselaar. het betrof kardinalen van de curie, aartsbisschoppen, bisschoppen, prelaten en enkele leken. nadat de lijst in de openbaarheid was gekomen kwam er, volgens woordvoerder adler van het vaticaan een merkwaardige reactie. men zou kunnen verwachten dat de van vrijmetselaarschap beschuldigde geestelijken in het openbaar zouden ontkennen of zelfs een proces zouden aanspannen tegen de samenstellers van de lijst, wegens laster of belediging. doch niets van dat alles: binnen het vaticaan werd daarentegen een heksenjacht ontketend tegen de vermoedelijke informanten. volgens het bericht zouden drie van de verdachte informanten onder vreemdsoortige omstandigheden om het leven gekomen zijn en zou een vierde anonieme met de dood zijn bedreigd. van dit eigenaardige bericht is natuurlijk geen 'officiële bevestiging' verkregen.
Op een andere lijst die de paus op 12 september 1978 in handen kreeg, bevonden zich de namen van o,a.Jean Villot, secretaris der kardinalen, Agostino Casaroli, minister van buitenlandse zaken van het vaticaan, van de kardinalen Sebastiano Baggio en Ugo Poletti en niet in de laatste plaats van bisschop Paul Marcinkus.
Het bericht is nooit officieel tegengesproken...
Hoe staat de roomse kerk thans eigenlijk tegenover de vrijmetselarij?
Nadat in het jaar 1738 de vrijmetselarij door de katholieke kerk veroordeeld werd en aan vrijmetselaars de heilige communie werd onthouden volgde een tijdlang een status quo. in het nieuwe kerkrecht, van kracht geworden op 26 november 1983, ontbreekt de betreffende passage omtrent de houding van de kerk ten opzichte van de vrijmetselarij - bewust of onbewust? - zodat de jezuietenpater Reinhold Sebott in 'stemmen van deze tijd' (6/83) kon schrijven:
'de ban van de kerk is opgeheven'
Enkele maanden later echter verklaarde kardinaal ratsinger in een geschrift, dat 'het negatieve oordeel van de kerk over de maçonnieke verenigingen onveranderd is gebleven, omdat de vrijmetselaarsprincipes onverenigbaar zi jn met de leerstellingen die de kerk verkondigt.'
Volgens deze kardinaal dienen gelovigen die tevens lid zijn van een vrijmetselaarsorganisatie ge‰xcornrnuniceerd te worden. het betreffende artikel in blaue blatter voegt daaraan de vraag toe.
'geldt dat dan ook voor katholieke hoogwaardigheidsbekleders die zelf vrijmetselaar zijn?'

zwitserland

De grootmacht in zwitserland zal in 1994 zijn 150-jarig bestaan vieren. tergelegenheid daarvan is een fraaie beschilderde glasplaat met een doorsnede van ruim 20 cm vervaardigd, die reeds nu te bestellen is.
In alpina, het zwitserse maandblad voor vrijmetselaren, is voorts te lezen dat een loge in chur kortgeleden het 175-jarig bestaan vierde. het is de loge 'libertas et concordia', op 24 mei 1817 gesticht onder de naam 'freiheit und eintracht' door een negental broeders, die reeds elders in europa een ma‡onnieke loopbaan hadden voltooid en die tezamen kwamen onder leiding van de chef van de generale staf Johann Gaudenz von Salis Sewis.

Hongarije
AMT 47-5

Met een kort verslag en een oproep van de (oud-)grootmeester dr. Istvan Galambos in Budapest wordt er in het maandblad humanitat op gewezen dat de weer herlevende broederschap in Hongarije contacten met de buitenwereld erg op prijs stelt; de vri jmetselarij reikt over de landsgrenzen heen. op 6 november '92 brachten zweedse broeders van de loge 'acacian' uit malm” een bezoek aan de hongaarse loge 'arpad' en woonden de inwi jding van een kandidaat bij. op 28 november hebben hongaarse broeders deel genomen aan de arbeid van de weense loge 'helikon'. op 29 december vond (voor de derde keer) de oprichting van de symbolische grootloge van hongarije plaats. en op 12 januari jl. vond een meesterverheffing plaats in de loge 'egyenloseg'.

Karl marx (Vader van)
Nikolaus Sandmann schrijft in blad blatter van november '92 over een verrassende ontdekking in de nationale bibliotheek in Parijs. Heinrich Marx, advocaat in Trier, waarschijnlijk geboren op 15-5-1777, van joodse afkomst, is vrijmetselaar geweest. in de periode dat H. Marx als beëdigd vertaler in Osnabruck werkzaam was komt zijn naam voor op de ledenlijst van de in de franse taal werkende loge 'l'etoile anséatique'. op 21 januari 1813 staat hij vermeld als meester-vrijmetselaar.

Joegoslavië
Uit het duitse vrijmetselaarstijdschrift humanitat (dec. '92) een bericht van correspondent Alexander Gali, die regelmatig contact onderhoudt met zijn broeders uit het voormalige joegoslavië. de gebeurtenissen in dat land hebben de nog maar zo kortgeleden hervatte arbeid van de broeders in Ljubljana en Zagreb zeer geschaad. de grootmacht van het naburige Oostenrijk heeft zich over de broeders uit Slovenië en Kroatië ontfermd, waarbij br:. Menad Funduk, professor aan de universiteit in Ljubljana, de leiding heeft over de slovenische broeders en br:. Dragan Kukavica, directeur van een pharmaceutische fabriek in Zagreb de kroatische broeders onder zijn hoede heeft.
Tezamen met de oostenrijkse broeders werd op 21 maart '92 in wenen een slovenisch-kroatische loge 'illiria' geinstalleerd, die werkt onder het grootoosten van oostenri jk. bovendien bezoeken slovenische broeders veelal de oostenrijkse loges in klagenfurt en visiteren de kroaten in graz of wenen.

Iisraël

Hebt u al eens serieus het embleem van de Israëlische grootmacht bestudeerd?
Het kruis, de halve maan en de davidsster als symbool tezamengevlochten.

Rousset de missy

Met belangstelling las ik het artikel van br:. André Meijer over br:. Rousset de Missy (febr,nr, pag. 41). als vice-voorzitter van de nederlandse hugenoten stichting kan ik daar nog bi jzonderheden aan toevoegen:
Jean Rousset de Missy werd als Jean Rousset op 26-8-1686 te Laon (noord-frankrijk) geboren, waar zijn vader gehuwd was met Rachel Cottin. de herroeping van het edict van nantes veroorzaakte het faillissement van zijn familie.
Zijn vader werd op zi jn vlucht gevangengenomen; zijn moeder stierf jong. Jean Rousset kreeg de kans om in Parijs te studeren, maar vluchtte naar Nederland toen hij 18 jaar was. gedurende 5 jaar diende hij in het staatse leger, dat hij in 1709 verliet om een school voor adelli jke jongens te stichten. die verliet hij in 1723 om zich aan de studie te wijden Op 4-3-1735 werd hij in loge 'Vincent la Chapelle' te Den Haag ingewijd.
In 1754 verbleef hij op Zwanenburg. Vandaar is hij waarschijnlijk naar Uithoorn gegaan en uiteindelijk naar Brussel, waar hij op 76-jarige leeftijd overleed, na een lange en pijnlijke ziekte.
Waarom Br:. Jean de Rousset de naam 'de Missy' aan de zijne toevoegde, is onduidelijk. van enig contact tussen Jean de Rousset en César de Missy is niets gebleken. deze César de Missy werd in 1703 te Berlijn geboren als zoon van een koopman, Karl de Missy. César week uit naar Nederland, daar hij de van hem geëiste geloofsbelijdenis niet in geweten kon afleggen. In Amsterdam preekte hij van 1726 tot 1731 waarschijnlijk voor de waalse gemeente. In 1762 was hij in Engeland predikant voor l'eglise française de la savoie. hi j overleed te Londen als hofpredikant van de kapel van st. James.
Voor meer inforrnatie verwijs ik naar het artikel '250 jaren la bien aimée, de geschiedenis van een amsterdamse loge in 'ons amsterdam' van juni 1985, jrg. 37.
frans a. carpentier alting
Rotterdam